Caresheet

Op deze pagina ziet u de caresheet die je meekrijgt bij het ophalen van een egeltje. Wijzigingen zijn voorbehouden, want er verandert nog wel eens wat aan informatie. Ook door nieuwe studies kan deze informatie veranderen. het is dus altijd belangrijk om op de hoogte te blijven.


Afrikaanse witbuikegel

Nederlandse naam: Afrikaanse witbuikegel
Latijnse naam: Atelerix albiventris
Herkomst: Zambia, Senegal & Soedan
Lichaamslengte: 15-25 cm
Gewicht: 250-550 gram
Lichaamstemperatuur: 36,1 tot 37,1 graden Celsius
Verstekelingen: 4 weken, 6 weken, 9 weken & 12 weken
Levensverwachting: 4-10 jaar
Omgevingstemperatuur: 22-25 graden Celcius

Algemeen
De Witbuikegel is een Afrikaanse egelsoort. Ze hebben een egaal witte buikkleur en zijn ovaalvormig met een puntige snuit en een platte neus. Aan hun voorpoten hebben ze 5 tenen en aan de achterpoten vier. Hierdoor worden ze ook wel viertenige egel genoemd. Witbuikegels in gevangenschap komen in veel verschillende kleuren voor.

Hanteren
Afrikaanse witbuikegels zijn verlegen en schrikken gauw. Voordat je de egel oppakt is het nodig om even te laten weten dat je er bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld even over de bodem heen te kriebelen of op een andere manier geluid te maken in het hok. Als de egel doorheeft dat jij er bent en zich omkeert naar je toe kun je hem proberen op te pakken. Je benadert hem dan met je handen vanaf de voorkant van zijn lichaam zodat hij weet dat je naar hem toe wilt komen. Vervolgens pak je hem aan beide zijkanten van de buik, met twee handen op. De egel zal zich dan wel gaan oprollen, maar als je het goed doet, kun je hem gewoon blijven vasthouden zonder dat jij daar last van hebt. Als de egel zich veilig voelt in jouw handen, zal hij vanzelf weer ontrollen. Dan kan het aandacht geven beginnen.

Huisvesting
Een goede kooi voor egels is minimaal 100 cm breed en 50 cm diep. De kooi moet vrij zijn van tocht, maar moet wel ventileren. Een aquarium, terrarium of zelfgemaakt verblijf in een kast is de beste optie. Een aquarium moet dan wel voorzien zijn van een deksel van gaas, en een terrarium of zelfgemaakt verblijf moet op zijn minst een ventilatierooster hebben. Traliekooien zijn ook geschikt, maar let dan wel extra goed op dat de kooi niet op een tochtige plek staat.

Net als elk ander dier heeft ook een egel bepaalde toebehoren nodig. Allereerst is een schuilplaats nodig. Een goede richtlijn is om het formaat van een volwassen cavia aan te houden zodat je zeker weet dat het ook past. Een loopwiel is geen overbodige luxe. Deze moet minimaal 30 cm zijn zodat ze mooi recht lopen met hun rug. Als ze krom lopen met hun lichaam is het loopwiel dus te klein. Aan te bevelen is een Flying Saucer Large. Deze kosten meestal om en nabij de 15 euro en zijn 100% veilig. Bij andere loopwielen wil het nog eens voorkomen dat er gaten en/of spleten in het loop oppervlak zitten waarin ze hun tenen/ poten kunnen breken. De Flying Saucer heeft dat dus niet en is ook erg makkelijk schoon te houden. Voor speelgoed kun je veel dingen gebruiken. Lege toiletrolletjes, kattenballetjes, knuffeltjes, noem het maar op. Let wel op dat er geen spleten of gaten in zitten waar hun kop in vast kan komen te zitten. Naast deze toebehoren heb je natuurlijk nog twee voerbakken nodig die ook voor cavia’s gebruikt worden en een waterbakje die ze niet kunnen omstoten. Eén voerbak is voor de brokken egelvoer, het andere voor de voedseldieren. Sommige mensen willen als decoratie vaak planten. Levende planten worden echter wel afgeraden omdat deze meestal erg giftig zijn. Je kunt prima plastic plantjes gebruiken, of linnen plantjes, maar wel even uitkijken dat er geen scherpe punten aan zitten die de oogjes kunnen verwonden.

Omdat de egel vrij veel poept en plast is het echt nodig steevast elke week de hele bodem te vervangen en ook de rest van de kooi schoon te maken. Egels hebben stoflongen en kunnen erg last krijgen van stoffige bodembedekkers. Veel soorten zaagsel zijn dus niet geschikt, maar grove zaagselsoorten -die extra afgezogen zijn- kunnen wel gebruikt worden. Verder zijn Back2Nature , houtpellets, fleece of Ecobed goede bodembedekkers. Als je een mannetjesegel hebt, kies dan een grove bodembedekker die niet in zijn geslachtsdelen kan blijven plakken. Dit kan gaan ontsteken!

Voeding
In het wild eten de vooruders van Witbuikegels voornamelijk kleine kevers, mieren, termieten en andere kleine insecten. In gevangenschap zijn er diverse manieren van voeden. Voor beginnende egelhouders is het makkelijkste een dieet van goede kwaliteit kattenbrokken, samen met het aanbieden van insecten, groente, fruit en eventueel gekookt vlees of een gekookt ei. Complete egelvoeders zijn per definitie niet geschikt, omdat deze speciaal gemaakt is voor Europese egels en bevat vaak verkeerde ingrediënten zoals veel suiker, veel granen of rozijnen (giftig). Hieronder leggen we de richtlijn uit hoeveel er van de analystische bestandsdelen in het voer moet zitten. Dit is echter een richtlijn en geen enkel voedingsmerk zal 100% hieraan kunnen voldoen. Probeer echter een merk te vinden die er in jouw ogen het beste aan voldoet en probeer dit een maand lang uit. Mocht het niet bevallen kun je gerust langzaam overstappen naar een nieuw merk. Je kunt ook verschillende merken mixen om tot de nodige richtlijn te komen. Doe dit echter alleen als je hier consequent in bent en alles goed uitrekent. De richtlijn is gebaseerd op volwassen en gezonde egels.

Richtlijn analystische bestandsdelen:
Eiwit: 22%
Vet: 5%
Ruwe celstof: 15%
Calcium: 0,9%
Fosfor: 0,9%

In de volgende tabel geven we een aantal kwalitatief goede kattenbrokken weer die geschikt zijn voor Witbuikegels. Deze merken zijn al onderzocht en voldoen zo goed mogelijk aan de richtlijnen.

Voor egels tot 6 maanden:
– Fokker Kitten
– Royal Canin kitten
– Royal Canin babycat
– Iams kitten
– Eukanuba Kitten
– Jarco Natural kitten
– Multifit Junior

Voor volwassen egels:
– Fokker Adult
– Fokker Indoor
– Fokker Light
– Royal Canin fit 32
– IAMS Adult Succulent Roast Chicken
– IAMS Adult Norwegian Salmon and Chicken
– IAMS Adult New Zealand Lamb and Chicken
– IAMS Mature and Senior
– IAMS Adult Light
– Purina One Indoor Formula
– Purina One Adult Rund
– Purina One Adult Chicken
– Eukanuba Adult Overweight
– Mastery Cat Adult Light
– Jarco Natural cat Indoor
– Jarco Naturl cat Active
– Kenner Vleesmix

Naast de kattenbrokken eten Witbuikegels dus ook insecten, groente en fruit. Maar wat is nu eigenlijk wel en niet geschikt? Om het makkelijker te maken hebben we een aantal lijstjes gemaakt met te voeren insecten/vlees, toegestane groenten & fruit en dingen die je absoluut niet mag voeren aan Witbuikegels.

Voederdieren:
Meelwormen
Buffalowormen
Moriowormen
Krekels
Sprinkhanen
Kakkerlakken
Wasmotten
Babymuizen
Eendagskuiken
Vlees:
Gedroogde kip
Kip
Gehakt
Lam
Eend
Kalkoen
Vis
Rund
Varken
Gekookt ei
Blikvoer katten (let op de ingrediënten)
KVV (rauw)
Barf (rauw)
Groente:
Pompoen
Wortel
Asperge
Broccoli
Wortel
Zoete aardappel
Komkommer
Courgette
Spinazie
Groene bonen
Doperwten
Knolraap
Bleekselderij
Paddenstoelen
Babyvoeding (zonder granen, paste of rijst)
Fruit:
Appel
Peer
Banaan
Kers
Watermeloen
Aardbei
Pruim
Blauwe bes
Honingmeloen
Paprika
Mango
Perzik
Nectarine
Zwarte bes
Framboos
Cranberries
Papaya
Niet voeren!
Citrusvruchten
Ananas
Zure appels
Ui
Knoflook
Koolsoorten
Druiven & rozijnen
Avocado
Rabarberbladeren
Chocolade, chips, snoep, etc.
Gedroogd fruit
Gedroogde noten
Zuivelproducten
Voedsel met toevoegingen

Gezondheid
Egels moeten regelmatig ontwormd worden, omdat ze levende voedseldieren krijgen waar wormeneitjes in kunnen zitten. Voor het ontwormen kun je het beste Stronghold kitten gebruiken. Dit is te halen bij de dierenarts en het ontwormen doe je eens per 6 maanden. De dosering van Stronghold kitten is 1 druppel per 100 gram lichaamsgewicht. Het is dus wel nodig om de egel van tevoren te wegen. Weeg je egel ook regelmatig zonder hem te ontwormen. Hierdoor kun je zijn gewicht in de gaten houden en heb je het sneller door als hij ziek is. Maar je kunt ook goed merken of de egel te dik, te dun of drachtig is. Overgewicht is een groot probleem voor egels, omdat ze er vroegtijdig door kunnen overlijden. Dit geldt natuurlijk ook voor ondergewicht.

Je kunt ook aan je egel zien dat hij te dik of te dun is. Wanneer de egel te dik is, kun je vanaf bovenaf zien dat zijn buik bol loopt. De zijkanten van de buik noemen we de flanken. Ook kan hij zich niet of moeilijk oprollen als hij te dik is. Als de egel te dun is, zie je dat de flanken ingevallen zijn. Je kunt je egel op een dieet zetten als hij te dik of te dun is. Voor te dikke egels kun je overgaan op Royal Canin Light of Eukanuba Cat Adult Light. Voor de te dunne egels kun je overgaan op kittenvoer, net zoals je doet bij jonge egels. Dit dieet houd je vol totdat de egel weer goed op gewicht is.

Advertenties